Apareyler

ORTODONTİK TEDAVİDE KULLANILAN APAREYLER

 

Ortodontik tedavide kullanılan apareyler; ağız içi ve ağız dışı apareyler olmak üzere iki gruba ayrılabilir.

Ağız İçi Apareyler:

Bu apareyler, hareketli apareyler, fonksiyonel apareyler, hızlı genişletme apareyi ve retansiyon apareyleri olarak sınıflandırılabilir.

 

ü Hareketli Apareyler:

Genellikle karma dişlenme döneminde basit diş hareketleri elde etmek amacıyla kullanılırlar. Yavaş genişletme apareyi, alışkanlık kırıcı apareyler bunlara örnek olarak verilebilir.


ü Fonksiyonel Apareyler:




 Büyüme gelişim döneminde çenelerin büyümesini yönlendirmek amacıyla   kullanılırlar. Hareketli ve sabit olanları mevcuttur.

 

ü Hızlı Genişletme Apareyi:


Üst çenenin dar olduğu olgularda üst çeneyi iskeletsel anlamda genişletmek amacıyla kullanılır. 9-15 yaşları arası apareyin en etkili olduğu dönemdir.

 

                     

ü Retansiyon Apareyleri:

Ortodontik tedavinin ardından dişlerin eski poziyonlarına dönmesini engellemek amacıyla kullanılırlar.

 

A)Lingual Retainer (LR):

 


Dişlerin arkasına yapıştırılan sabit tellerdir. Temizlenebilirliği zordur ancak hasta kullanımına bağlı olmaması avantajdır. En az 5 yıl ağızda kalması gerekmektedir, ömür boyu kalması da uygundur.

 

B) Hawley: Akrilden yapılan hareketli plaktır. Sabit olmaması temizlenebilirliğini kolaylaştırır ancak hasta kooperasyonu gerektirir. Genellikle tedaviden sonra 2 yıl kullanımı uygundur.


 

C) Essix Plak:

 


 Essix maddesinden yapılan şeffaf plaktır. Yapımı kolay, estetik, hasta kooperasyonuna bağlı apareylerdir. Şeffaf olmasından ötürü hastalar tarafından tercih edilmektedir.